What’s Happening: IEMES studentbedrijf wint Tilburg Award 2017

IEMES-studentbedrijf SPYKR won afgelopen weekend de Tilburg Award 2017 van Jong Ondernemen. Student Ruby Sanders vertelt in What’s Happening hoe het zo ver gekomen is. 

'Vorig jaar september zijn wij begonnen aan onze eigen student company SPYKR. Onder begeleiding van docent Olga van Merendonk hebben wij een schooljaar hard gewerkt om een eigen bedrijf op te zetten en hier een succes van te maken. Dit alles is zeker niet zonder tegenslagen gegaan, maar ook daarvan hebben wij enorm veel geleerd.'

(Op de foto vanaf tweede van links: Anne Meijer, Casey op ’t Hoog, Ruby Sanders, Sietske Heemskerk, Jody Kuipers. Niet op de foto Amarens de Vries. )

'Het eerste idee van SPYKR was het oplossen van een maatschappelijk probleem. Het idee was om van oude spijkerbroeken nieuwe denim caps te maken. Echter bleek de inkoopprijs van deze gerecyclede caps voor ons te hoog. Naar aanleiding daarvan zijn wij verder gaan zoeken en hebben we besloten om denim caps te ontwerpen met ons eigen logo en deze te laten produceren in China. Zoals onze docent van tevoren al waarschuwde, verliep de samenwerking met de fabrikant in China niet zonder slag of stoot. De petten kwamen en stuk later binnen dan verwacht. Toch waren we enorm blij dat ze er waren. Vanaf dat moment konden we namelijk volle bak bezig gaan met de verkoop. We kunnen nu met trots zeggen dat we er alles aan hebben gedaan om zoveel mogelijk te verkopen. Zo hebben we in twee winkels mogen verkopen en straks online via onze website Spykr.nl.

Hiernaast zijn we door een succesvolle deelname aan de SWAN-market genomineerd voor de Tilburg Award 2017. Dit heeft ons uiteindelijk gebracht tot de finale die op vrijdag 29 september heeft plaatsgevonden. Die finale hebben we gewonnen!

Wij denken dat we erg tevreden kunnen zijn met de goede samenwerking binnen ons team en alles wat we bereikt hebben in één jaar tijd. Al met al hebben we extreem veel geleerd van de kans ons eigen bedrijf te mogen opzetten. Zelf vond ik (Ruby) de laatste twee maanden van het project jong ondernemen het leukste gedeelte. Het moment dat we eindelijk de caps konden gaan verkopen heb ik het meeste mijn kwaliteiten kunnen laten zien en ben ik er zelfs zo enthousiast van geworden dat ik heb besloten om de onderneming SPYKR door te zetten. Ik heb altijd al een grote interesse gehad voor mode en ook het ondernemerschap is iets wat me altijd al heeft geïnteresseerd.

Momenteel ben ik samen met nieuwe partner en IEMES-studente Maud van der Vleuten begonnen met het ontwerpen van onze eigen denim kledinglijn. We willen dit jaar onze kledinglijn SPYKR verder uitbreiden en online gaan verkopen via onze website Spykr.nl. Onze kleding is vanaf november online verkrijgbaar. Door middel van onze social media kanalen als facebook en instagram hopen we van SPYKR een groot succes te maken. Zo hopen wij na onze studie van onze hobby ons beroep te kunnen maken.'

Wij zijn te vinden op onze social media kanalen: Instagram en Facebook @SPYKROFFICAL