What's Happening: ACI-studenten creëren bewustzijn rondom plastic vervuiling in de oceanen voor #CoreateDesign in Kaapstad

In vijf dagen van niets naar een compleet design object van plastic afval. Vijf studenten van Fontys Academy for Creative Industries (Fontys ACI) gingen eind november naar Kaapstad om tijdens de Volvo Ocean Race samen met lokale studenten deel te nemen aan Co Create South Africa. Hiermee kregen we de kans om bewustzijn te creëren voor het plastic probleem in de oceanen.

Wij, Andrea Wetzels (CO-IEMES), Rik Vogelaars (CO-IEMES), Martijn van Kessel (ILS), Silke Körver (ILS) en Luuk Wiersema (minor Design360) hebben allemaal verschillende achtergronden en ambities binnen Fontys ACI, maar hebben daarnaast een gedeelde passie voor projecten met sociale en maatschappelijke impact en voor het ontwikkelen van concepten voor een betere wereld. Door onze samenwerking met Zuid-Afrikaanse studenten Industrial Design van het Craft and Design Institute (CDI) ontstond er een magische samenwerking tussen de ‘brains’ en de ‘hands’.

De eerste dag stond volledig in het teken van inspiratie. We brachten een bezoek aan het Zeitz Mocaa museum in Kaapstad waar Zuid-Afrikaanse moderne kunst, gemaakt van bijzondere materialen, tentoongesteld werd. De perfecte gelegenheid om inspiratie op te doen voor het project. De tourgids nam ons mee langs bijzondere werken waarbij de focus lag op het creëren van kunst door middel van restafval. Na dit bezoek werden wij door middel van een presentatie van de Sustainability Education Manager van de Volvo Ocean Race op de hoogte gebracht van de omvang van het plastic probleem in de oceanen en de gevolgen hiervan. Dit zorgde voor nog meer drive om mensen te motiveren om tot actie over te gaan en hun gedrag met plastic aan te passen.

De volgende dag stond er een beach cleanup op het programma. Hierdoor konden we het probleem van dichtbij meemaken en zelf de handen uit de mouwen steken om de stranden schoon te maken. Hier ontdekten we dat vooral de microplastics en kleine plastic voorwerpen zoals rietjes, lollystokjes en sigarettenfilters zorgen voor grote problemen. Deze worden vaak over het hoofd gezien en zijn een grote vijand van dieren in de zee en op het land.  

Op dezelfde dag, na de beach cleanup, startte het creatieve proces waarbij we aan de slag gingen met het generen van ideeën voor het plastic design object. Het ging hierbij met name om het verkennen van de mogelijkheden. Geen enkel idee was te groot, te gek of onhaalbaar. Door middel van creatieve technieken werden er zoveel mogelijk ideeën gegenereerd en werd er nagedacht over de boodschap en de emotie die het object teweeg moest gaan brengen. Hoe gaan we de connectie maken met de bezoeker en een interactief social design object maken van plastic?

Dag drie stond in het teken van experimenteren. We kregen een workshop van ILS-docente Babette van Bracht. Tijdens de workshop werden er 3D constructies van papier gebouwd, waarbij visuele communicatie als tool werd gebruikt om een boodschap en emotie over te brengen naar het publiek. Met de uitkomsten van deze workshop in combinatie met alle input van de inspiratie van eerdere dagen werd het tijd om daadwerkelijk aan de slag te gaan met de challenge en de bouw van het object. Elke Nederlandse student werd gekoppeld aan een Zuid-Afrikaanse student. In duo’s werden al snel de concepten en de boodschap gedefinieerd, waarna het echte werk kon beginnen.

Uit de enorme berg plastic afval die was verzameld konden de vijf koppels aan de slag met het bouwen van een object. Al snel ontstonden er vijf verschillende objecten met elk een ander verhaal. Tijdens het bouwen werden we geholpen en gecoacht door Zuid-Afrikaanse kunstenaars en docenten van Fontys ACI en het CDI. Na twee dagen zwoegen, stonden op vrijdag vijf unieke installaties in de Volvo Ocean Race Village in Kaapstad. Zo werd er door Martijn en zijn Zuid-Afrikaanse buddy Gabi, een driedimensionale vis gebouwd, welke helemaal uit plastic flessen bestond, in het thema van: ‘fish are friends, not food’. In ditzelfde thema, werd er door Silke en haar buddy Siraj een persoon uit plastic flessen gebouwd; vissen eten plastic, wij eten vis. Plastic vervuiling heeft niet alleen effect op de dieren in de zee, maar op het volledige ecosysteem en kan uiteindelijk ook het einde van de mensheid betekenen. Rik en Mike werden geïnspireerd door ‘The Ripple Effect’, waarbij een kleine actie kan leiden tot een heel groot probleem. Wij als consumenten gebruiken plastic in overvloed, hier stonden we eerst niet zo bij stil en nu is het een wereldwijd probleem. Luuk en J.P. hadden juist een andere kijk op de briefing, zij maakten het sterrenstelsel, waarbij ze allerlei verschillende plastic materialen gebruikten. Zij bedachten dat onze aarde een ruimteschip is. Er is niet zomaar een plek waar we kunnen stoppen om water, eten of brandstof te halen, wij zijn zelf de kapiteins van ons eigen ruimteschip. Daarom is het belangrijk dat we goed voor onze aardbol zorgen en iets gaan doen aan het plasticprobleem.

Als afsluiter van het project werden de vijf ideeën gepitcht voor een jury, waar onder andere Guido Landheer van het Nederlandse Consulaat deel van uitmaakte. CO-IEMES studente Andrea Wetzels en de Zuid-Afrikaanse Brent Du Plessis werden verkozen tot winnaars van het project. Door middel van een abstract vormgegeven object wisten ze de bezoekers bewust te maken van de plastic vervuiling in de oceaan. Door gebruik te maken van storytelling, nam Andrea de juryleden en bezoekers mee in een verhaal waarin zij een babyzeehond waren, die verstrikt zat in plastic afval in de oceaan. Hiermee wist ze in te spelen op de emotie van de bezoeker, waarna de bezoeker dit ook zelf kon ervaren door in hun installatie rond te lopen. Andrea en Brent wonnen een stageplaats bij het CDI in Kaapstad en een Dutch Design Chair.

Al bij al was dit een zeer leerzame en inspirerende week, niet alleen voor onszelf, maar ook voor iedereen die wij hebben kunnen spreken tijdens dit project.

Hier kun je een filmpje bekijken over het project.