What's Happening? Student Anneloes bezocht het Nationaal Congres Evenementen

Voor IEMES-studenten zijn er veel gave kansen om meer kennis te vergaren en mensen te ontmoeten. Aanwezig zijn bij het Nationaal Congres Evenementen was ook zo’n kans en die liet ik natuurlijk niet liet liggen.

Door Anneloes Prins

Het Nationaal Congres Evenementen vond plaats in de centrale bibliotheek in Rotterdam, een divers en groot gebouw met veel zaaltjes. Het interessantste was naar mijn mening het seminar van Nick Dodds, directeur van Festival & Events International (FEI). Hij vertelde over de event trends die hij spotte in het Verenigd Koningrijk. Deze zullen hoogstwaarschijnlijk ook overwaaien naar Nederland of  zijn intussen al overgewaaid.

Alle trends werden verduidelijkt met videomateriaal. Een van die trends is het combineren van Science & Music op een festival. Bluedot en Starmus zijn hier sterke voorbeelden van. Een andere trends is commercialisering en verhoogde media interesse in festivals en evenementen. De BBC zendt ieder jaar beeldmateriaal uit van het Glastonbury Festival. Echter, Glastonbury Festival neemt een jaar vrij dus er zal dit jaar geen festival zijn. Reden voor BBC om zelf een festival te organiseren zodat deze content alsnog uitgezonden kan worden. Nog een trend die gespot werd door Nick Dodds was het festivals als toeristenbestemming. Steeds vaker worden toeristenbestemmingen deels gekozen op basis van de festivals die er in dat gebied te vinden zijn. Verder bieden festivals steeds vaker een podium voor zoveel meer dan de reguliere kunsten.

Het mooiste aan al deze trends vind ik vooral dat er niks digitaals aan is. Het gaat echt om het live moment, het beleven van iets en dat vind ik heel sterk. Steeds vaker hoor je alleen maar trends over meer online content verspreiden, socials gebruiken en digitalisering. Daar is dus geen woord over genoemd in dit seminar en dat is precies de reden waarom ik deze branche zo gaaf vind. Live ontmoetingen, echte mensen, echte momenten.

Verder wil ik graag nog kort uitweiden over Johan Moerman van Rotterdam Festivals. Ik vind dat evenementen gebruikt kunnen worden om de stad een identiteit te geven. Rotterdam is hier heel sterk in geworden en is ook al eens benoemd tot Evenementen Stad van het jaar. Rotterdam gebruikt de zin: ‘Wij vieren wie we zijn’. De stad zelf dient als inspiratie voor de evenementen. Prachtige voorbeelden hiervan zijn De Brandgrens en De Trap. ‘Wij brengen samen’ is nog zo’n belangrijke pijler vanuit Rotterdam. Het versterken van samenwerkingen is daarvoor belangrijk. Het was leuk om te zien dat  onderwerpen die wij behandelen op school ook terugkomen in de praktijk zoals een persona profiel opstellen van de Rotterdammers. Weten met wie je te maken hebt is heel belangrijk.

Mijn enige kritische noot gaat over de uitreiking van de  Nationaal Evenementen prijzen. Er werd over gesproken op een manier alsof de Grammies werden uitgereikt. Ik snap dat deze prijzen een hele eer zijn om te krijgen, maar dan zou de uitreiking er ook naar moeten zijn.  Het zijn tenslotte evenementen prijzen. Dus waarom geen mooie show, lichten of muziek? Dat zou het geheel al veel goed doen. Maar goed misschien was dit juist een onderdeel, waar op bezuinigd is om een grote  spreker als Nick Dodds te kunnen overvliegen vanuit Engeland en daar ben ik wel super enthousiast over! 

Al met al was het een leuke, leerzame en nuttige dag en vind ik het erg gaaf dat Fontys ACI deze mogelijkheden aan studenten biedt en en hopelijk ook blijft bieden in de toekomst.