ILS-docent wil de waarheid over voedsel vertellen

Sportdiëtist Vera Wisse combineert haar praktijk in Middelburg met een baan als docent bij International Lifestyle Studies (ILS). Ze geeft les in de sectoren food, health en human movement. Sportvoeding heeft haar speciale interesse. Ze schreef er samen met twee andere experts een boek over met de titel: ‘Eet als een atleet’. Het boek verschijnt op 13 oktober.

‘Er wordt tegenwoordig zoveel onzin over voedsel verteld dat het nodig is om een verantwoord en onderbouwd tegengeluid te laten horen.’ Dat is de reden waarom ILS-docent en diëtist Vera Wisse schrijft voor I am a Foodie, een blog waarop alleen professioneel opgeleide diëtisten en voedingswetenschappers hun meningen en adviezen geven. Het is ook de reden waarom ze samen met twee andere voedingsexperts een boek schreef voor sporters, op alle niveaus, die het beste uit zichzelf en hun voeding willen halen.

Wat is dan het ergste dat er beweerd wordt? Wisse: ‘Vaak wordt gepretendeerd dat een bepaalde methode of een voedingspatroon voor iedereen geldt, maar dat kan helemaal niet. Gewicht en lengte zorgen ervoor dat het voor iedereen anders is, maar ook de soort sport, de intensiteit waarmee je die beoefent en hoe vaak je sport maakt uit. En dan heb ik het nog niet over de inspanningen in het dagelijks leven: met werken op een bouwplaats verbrand je meer energie dan op kantoor.’ Op het blog reageert Wisse op de actualiteit. ‘Als iemand zegt dat melk niet goed voor je is, geef ik daar graag een feitelijke en onderbouwde reactie op.’

Eet als een atleet’ vertelt het verhaal van tien sporters uit verschillende disciplines en laat zien hoe zij zich op voedingsgebied voorbereiden op trainingen en wedstrijden. Het boek behandelt basis- en sportspecifieke voeding en supplementen. Ook zaken als hoogtestages en sporten in de warmte worden in het boek besproken. Daarnaast geeft het boek tips, bijvoorbeeld hoe je met een uitgebalanceerde voeding sneller kunt herstellen van een blessure. Naast haar baan als docent, haar praktijk en het schrijven van een blog en een boek, sport Wisse drie tot vier keer per week. Toen ze jonger was deed ze op hoog niveau aan atletiek. Ze weet dus niet alleen vanuit beroepsmatig oogpunt waarover ze praat.