ILS-afstudeerder neemt statushouders bij de arm

ILS-studente Femke Pluijm ontwikkelde als afstudeeropdracht een concept voor de gemeente Tilburg waarbij statushouders gekoppeld worden aan een gids. Die wijst ze de weg in de wereld van hulporganisaties. Ze won er de Gouden Meesterproef mee, een prijs voor de beste afstudeerscriptie.

Twee weken na de Graduation Show is Femke nog altijd een beetje beduusd. Nee, ze had niet verwacht dat haar concept Maatwerk in de prijzen zou vallen. ‘Mijn concept is nogal marktgericht, terwijl die van eerdere winnaars vooral toekomstgericht waren’, blikt ze terug. Maar ze begrijpt het inmiddels wel. In haar meesterproef staat de kwaliteit van leven centraal, en dat is een onderwerp waar ze bij ILS vier jaar lang mee bezig is geweest. Maar niet alleen haar empathisch vermogen viel in de smaak bij de jury. Die was vooral ook te spreken over haar relatief eenvoudige oplossing voor een complex probleem. ‘Ik ben blij dat dat gezien is.’ Ze kwam op het idee voor het concept na haar minor in de Braziliaanse stad Curitiba. Daar bedacht ze met studiegenoten een concept voor mensen die onder de armoedegrens leven, om die een veiliger bestaan te bieden en ze meer bij het maatschappelijk leven te betrekken. Ze trok de lijn vervolgens moeiteloos door naar Nederland, want ook hier zijn volgens haar mensen die buiten de boot vallen, die het moeilijk hebben om zich staande te houden. Zo kwam ze bij de statushouders, vluchtelingen die inmiddels een verblijfsvergunning hebben.

Haar afstudeerstage liep ze bij Movisie, een onderzoeksbureau dat zich buigt over sociale vraagstukken. ‘Ze onderzoeken hoe gemeentes omgaan met statushouders. Dat was in Tilburg nog niet gebeurd, daar ben ik op gezet.’ Om het probleem in kaart te brengen, laveerde ze tussen haar opdrachtgever, de gemeente, verschillende wijkteams en statushouders. ‘Ik vond het prettig om met al die partijen contact te hebben’, blikt ze terug. Haar concept viel in de smaak, ook bij de gemeente. Inmiddels zijn een aantal ‘gidsen’ aangenomen. Of haar concept volledig wordt overgenomen, weet ze nog niet. Jorrit Hermes, haar opdrachtgever bij de afdeling Werk & Inkomen van de gemeente, zou het vreemd vinden als het op de plank zou blijven liggen. ‘Maar daar gaat de politiek over’, zegt hij. Een baantje bij de gemeente? Femke ziet het wel zitten, maar afwachten doet ze niet. Ze is inmiddels hard aan het solliciteren. ‘Ik zou graag werken bij een Concepting Bureau. Al toen ik jong was vond ik het leuk om dingen te verzinnen en te maken. Bij ILS kwam ik erachter dat het ook een echt vak is.’

Ze heeft een wonderlijke studietijd achter de rug, waarin ze zoveel kansen gegrepen heeft. In het derde jaar liep ze stage bij de NS, omdat ze wilde weten of ze in een groot bedrijf iets zou kunnen met de manier van werken zoals ze die bij ILS leerde. Ze maakte er een gids met dertien winkelwandeltochten, bedoeld om klanten van de NS aan te sporen om meer te bewegen. In Brazilië betrad ze een voor haar onbekende wereld en leerde ze zich staande te houden in een miljoenenstad. ‘Ik heb heel veel verschillende dingen gedaan, bewust omdat ik divers wil blijven’, maar ik omdat ik veel leuk vind’, aldus Femke. ‘Dat maakt het moeilijk om voor een specifieke sector te kiezen.’ Met die open blik meldt ze zich op de arbeidsmarkt. ‘Het belangrijkste vind ik dat de dingen die ik doe diepgang hebben, dat ze een hoger doel dienen en dat anderen er beter van worden.’

Foto's kleur Natalie Leeuwenberg. De zwart-witfoto's komen uit de Meesterproef van Femke en zijn door haar zelf gemaakt.