Dave Hakkens gastdocent bij Fontys International Lifestyle Studies

Designer en conceptontwikkelaar Dave Hakkens uit Helmond is komend studiejaar als ‘gastdocent van het jaar’ verbonden aan de opleiding International Lifestyle Studies (ILS) van Fontys ACI in Tilburg. Hakkens trok met zijn project Phonebloks zo’n vier jaar wereldwijd de aandacht. Inmiddels richt hij zich met Precious Plastic op recycling van plastic. Tijdens drie seminars zal hij zijn kennis en visie delen met studenten van de opleiding. Zijn eerste college is woensdag 8 november.

Voor de studenten van ILS is Hakkens geen onbekende, onder meer dankzij Phonebloks, een concept dat geregeld als voorbeeld in de lessen opduikt.  Het idee van een smartphone die door de gebruiker zelf kan worden samengesteld sloeg een aantal jaren terug in als een bom. De video waarmee hij zijn idee op YouTube pitchte is bijna 22 miljoen keer bekeken. Google adopteerde het project, maar besloot de ontwikkeling van het modulaire mobieltje eind vorig jaar alsnog te staken.

Zijn project Precious Plastic is opnieuw revolutionair. Volgens Hakkens is het plasticprobleem ‘megagroot’. Daarom ontwikkelde hij een aantal machines om plastic te recyclen, waarna er meteen iets nieuws van gemaakt kan worden. De bouwtekeningen ervan plaatste hij begin 2016 online, met als gevolg dat overal ter wereld kleine recyclingfabriekjes zijn opgedoken. Het zijn er inmiddels meer dan honderd. Toch beseft Hakkens dat hij het afvalprobleem met zijn project alleen niet kan oplossen. Om meer bewustzijn te creëren verspreidt hij daarom onder de noemer Story Hopper YouTube-filmpjes over uiteenlopende onderwerpen. Zo verzamelde hij afvalresten op een strand in Indonesië. Ook probeerde hij uit hoe het is om een maand lang op groente- en fruitsap te leven.

Onderwijsmanager Anja Sparidaans van ILS is blij met de komst van Hakkens. ‘Hij is jong, communicatief en veelzijdig, hij spreekt de taal van onze studenten en heeft frisse ideeën.’ Hakkens, die in 2013 cum laude afstudeerde aan de Design Academy in Eindhoven, kijkt ernaar uit om met de jonge studenten aan de slag te gaan. ‘Ze kijken toch weer anders naar de wereld dan ik, daar kan ik ook iets van leren’, aldus de ontwerper, die voor zijn projecten verschillende prijzen gewonnen heeft. Jongeren van nu leren volgens hem out of the box te denken. ‘Maar hun ideeën zijn wel uitvoerbaar.’

ILS werkt jaarlijks samen met spraakmakende gastdocenten. Ze inspireren de studenten vanuit hun vakgebied met hun visie op trends en met voorbeelden van door hen ontwikkelde concepten. Vanaf 2011 waren achtereenvolgens Rudolph van Veen, Floris van Bommel, Piet Hein Eek, Bas Kosters, Edward van Vliet, Victoria Foster en Mariëlle Bordewijk als gastdocent aan de opleiding verbonden.