Bevlogen gastdocent Dave Hakkens inspireert studenten ILS

Een verdienmodel? Daar is Dave Hakkens (29) nog hard naar op zoek. Maar ondertussen slaagt hij er met zijn gelauwerde project Precious Plastic wel in de wereld een klein beetje beter te maken. Daar is het hem ook om te doen, zo vertelde hij woensdag aan een dikke driehonderd studenten van Fontys ILS. Tijdens deze eerste ontmoeting legde de achtste gastdocent van het jaar aan de hand van vijf opvallende filmfragmenten onder meer uit hoe hij in het leven staat.

De oooh’s en aaah’s zijn niet van de lucht als op het scherm een filmpje verschijnt waarin talloze levende kuikentjes vanuit een krat op een lopende band worden gegooid. Voor de werknemers is het een doodnormale handeling, al kijkt er één besmuikt als een kuikentje op de grond valt. De pluizige beestjes ondergaan hun lot gewillig. Het fragment uit Our Daily Bread, een film uit 2005 van Nikolaus Geyrhalter, laat volgens Dave Hakkens duidelijk zien hoe we tegenwoordig met voedselproductie omgaan. De reactie van de studenten is al even veelzeggend. We zien wat we op ons bord krijgen, maar hoe het geproduceerd wordt, daar weten we vaak helemaal niets meer van. Nee, hij veroordeelt niets. Dat doen anderen. In plaats daarvan trekt Dave zijn eigen plan met projecten waarmee hij wil laten zien hoe het ook kan. Zoals Phonebloks bijvoorbeeld, het idee voor een modulaire smartphone dat hij ontwikkelde tijdens zijn studie aan de Design Academy in Eindhoven.

Zijn docenten wisten zo’n vier jaar geleden eigenlijk niet zo goed wat ze ermee aan moesten, vooral omdat Dave niet de standaardontwerper is waarvan er al zoveel zijn. Nee, de uitdaging voor Dave was om zijn idee onder de aandacht te brengen van bedrijven die ertoe doen. En als een kind van deze tijd viel hij daarvoor terug op internet. Het filmpje dat hij plaatste op YouTube werd in no time 20 miljoen keer bekeken. Google klopte aan zijn deur en adopteerde het idee, om het vervolgens medio 2016 weer terzijde te schuiven. Het klinkt bijna als een jongensboek, ook al heeft het verhaal geen happy end. Maar daar lijkt Dave zich niet om te bekommeren. Want het zaadje is geplant, zijn idee geadopteerd. Iedereen mag ermee doen wat hij wil. Dat is de manier waarop hij werkt.

Met zijn tweede project Precious Plastic, eveneens bedacht tijdens zijn studie, pakt hij het plasticprobleem aan. Want dat is ‘megagroot’. Zijn idee is simpel. Dave ontwikkelde een machine om plastic te recyclen. De bouwtekening ervan plaatste hij online, met als gevolg dat overal ter wereld inmiddels kleine recyclingfabriekjes zijn opgedoken. Tijdens de Dutch Design Week eind oktober lanceerde hij een verbeterde versie. Het leverde hem het Toekomst Bouwdepot op, een prijs van 10.000 euro van het VPRO programma De Toekomstbouwers. Wat hij met het geld gedaan heeft, vraagt een student hem. Zo’n 4000 euro investeerde hij in het project, 6000 euro verdeelde hij onder de vrijwilligers die een bijdrage leverden aan het project. Voor zichzelf kocht hij een chocoladereep. Het zegt iets over zijn karakter. De aarde ligt onder vuur, constateert hij. De grootste uitdaging van onze tijd is dan ook om oplossingen te vinden om het tij te keren, hoe klein dan ook. En dat is waar ook studenten van ILS volgens hem een bijdrage kunnen leveren, met eenvoudige concepten die de wereld een klein beetje beter maken. Het leverde hem een daverend applaus op.

Tijdens een tweede ontmoeting, woensdag 21 februari, krijgen de studenten opnieuw de gelegenheid om vragen op Dave af te vuren. Hij zal dan nog dieper ingaan op trends en concepten.

Foto’s Marco Machielsen