Afstudeerders ILS dragen een positieve boodschap uit

Krachtige concepten die de wereld voorzien van nieuwe, positieve energie. Daarmee namen 73 afstudeerders van Fontys International Lifestyle Studies (ILS) afscheid van hun opleiding. Gisteren presenteerden ze hun werk tijdens een indrukwekkende Graduation Show in Concertzaal Tilburg aan bedrijven en overheden. Vandaag namen ze hun diploma in ontvangst, klaar voor de toekomst. Die kunnen ze met vertrouwen tegemoet zien. Van alle afstudeerders heeft inmiddels 85 procent een baan. Ruim 10 procent heeft een eigen bedrijf.

Volgens onderwijs manager Anja Sparidaans, die ruim tien jaar geleden ook de basis legde voor de opleiding, is ILS inmiddels dan ook een begrip in Nederland. ‘Niet alleen in Brabant, ook ver daarbuiten kennen ze inmiddels die opleiding in Tilburg die trendprofessionals en conceptontwikkelaars opleidt’, memoreerde ze. Ook toekomstige studenten weten ILS volgens haar te vinden. ‘We hebben ruim zevenhonderd studenten, voor het eerst ook zo’n zeventig internationale studenten die de Engelstalige bachelor zijn gestart. Een nieuwe mijlpaal.'

A New Energy, het thema van de Graduation Show, was niet zomaar gekozen. ‘De ambitie van onze studenten is om concepten te ontwikkelen die de wereld beter maken. Deze zijn futureproof, ze sluiten aan bij  de behoeften in de samenleving.’ Dat spreekt onder meer uit de vier concepten die genomineerd waren voor de Gouden Meesterproef, een prijs voor de beste afstudeerscriptie. Zo ontwikkelde Fleur Simons voor TNO Maak de Smaak, een concept om mensen met dysfagie (kauw- en slikproblemen) in verzorgingshuizen van een gepersonaliseerde maaltijd te voorzien. Marcella Vonk bedacht met Oploskoffie een manier om wijkbewoners tools aan te reiken om de leefbaarheid van hun wijk te vergroten. Het concept de Leer-fabriek van Eefke van de Wouw biedt vmbo-leerlingen de mogelijkheid om hun eigen lesinhoud te bepalen. De Gouden Meesterproef ging uiteindelijk naar Femke Pluijm. Voor de gemeente Tilburg ontwikkelde zij het concept Maatwerk, waarbij zogenaamde statushouders gekoppeld worden aan een gids, die ze de weg wijst in de wereld van hulporganisaties. Volgens Jorrit Hermes van de afdeling Werk & Inkomen van de gemeente is daaraan zeker behoefte. Hij ziet dan ook, afhankelijk van de politiek, toekomst voor het concept. 

Docenten Rudy van Belkom en Quentijn Wulffers plaatsten het thema A New Energy donderdagavond in de tijdsgeest. Wulffers ging in op de almaar toenemende behoefte aan gelijkheid binnen de LGBTQ+-gemeenschap. Hij onderscheidt drie trends: Battle of the Axes, Power of the Few en Money Talks. Volgens de docent trendwatching gaan we steeds meer voorbij aan het onderscheid tussen man en vrouw en neemt onze beleving van seksualiteit en gender toe. Daardoor worden minderheden zichtbaarder en claimen ze hun rechten. Ook groeit het besef dat vertegenwoordigers van de LGBTQ+-gemeenschap geld te besteden hebben, met als gevolg dat bedrijven ze steeds vaker als doelgroep benaderen. Volgens Van Belkom is de maatschappij in beweging, waardoor een nieuw speelveld ontstaat waarin gelijkwaardigheid belangrijk is. ‘Daarvoor zijn architecten nodig. Dat zijn de studenten van ILS’, constateerde hij. De Graduation Show trok een paar honderd bezoekers.

Foto's Natalie Leeuwenberg