Trendwatching

Minor Trendwatching

Wist je dat bij bedrijven zoals Philips een hele afdeling zit met trendonderzoekers die continu nieuwe ontwikkelingen monitoren? Wil jij ook graag leren hoe je trends kunt signaleren en onderzoeken om deze vervolgens door te vertalen naar merken en organisaties? Dan zit je bij de minor Trendwatching op de juiste plek! De minor trendwatching staat in het teken van nieuwsgierig zijn, open staan voor veranderingen en de wereld door de bril van een trendonderzoeker bekijken.

This minor is also available in English. Learn more.

Binnen de minor trendwatching staan het signaleren, analyseren en het toepassen van trends centraal. Je leert in grote lijnen hoe je op een systematische manier trends kunt opsporen, analyseren en interpreteren. Je leert benoemen wat de consequenties zijn van deze ontwikkelingen. Uiteindelijk pas je gevonden trendinzichten toe in de praktijk.

Inhoud

De minor is opgebouwd rondom drie kerntaken: het signaleren, analyseren en toepassen van trends. Hieronder volgt een korte beschrijving van elke fase.

Signaleren

Tijdens de fase signaleren leer je wat een trend is, hoe je trends kunt signaleren, hoe je trends kunt beschrijven en visualiseren en wat huidige (internationale) trends zijn. Diverse methodes en technieken van trendonderzoek staan hierbij centraal. De ontwikkelingen gaan snel. Daarom leren we jou hoe je kennis over trends voortdurend kunt voeden en up to date kunt houden. Een van de vakken die je in het kader van signaleren’ volgt is trendonderbouwing. Hierbij verzamel je allerlei signalen die relevant kunnen zijn als signaal voor een nieuwe trend. Daarnaast verdiep je jezelf door het lezen/kijken/luisteren van en naar een aantal zelfgekozen trendbronnen.

Analyseren

En dan zit je daar met al je trendsignalen. Wat moet je daar nu mee? Bij de minor leer je deze signalen te analyseren en patronen te ontdekken in alles wat je spot. Dit doen we in werksessies waarbij je intensief met je studiegenoten diepgang brengt in je trendanalyse. Je leert hierbij ook om trends te visualiseren. Tijdens de fase analyseren staat centraal hoe je de omvang, intensiteit, impact en dimensies van een trend kan begrijpen. Diverse analysemethodes worden aangereikt en geoefend. Je leert systematisch relevante trends te selecteren en te clusteren waardoor je diepgang in je trendbeschrijvingen kunt leggen.

Toepassen

En wat moeten bedrijven dan met die trends? In de laatste fase ‘toepassen’ maak je een trendrapport op maat voor een bij jouw achtergrond of interesse passend bedrijf, merk of organisatie. Tijdens de laatste fase wordt de vertaalslag gemaakt van trends en trendonderzoek naar concrete input voor bedrijven en organisaties. Trends worden in deze fase gebruikt om bedrijven inspirerende en vernieuwende input te geven om met producten, diensten of beleid beter te kunnen inspelen op veranderingen in consumentenbehoeftes.

Tijdsperiode

Zowel voor- als najaar. Half studiejaar (ongeveer vijf maanden).

Locatie

Fontys Hogescholen, Academy for Creative Industries. Locatie Tilburg, Stappegoor,  Tilburg.

European Credits

De minor Trendwatching bestaat uit 30 ECTS.

Docenten

De minor wordt gedoceerd door een vast team gemotiveerde docenten die naast hun aanstelling bij Fontys vaak ook werkzaam zijn in de praktijk. Iedere docent heeft een andere achtergrond: van antropologie tot geschiedenis, van mode-academie tot kunstgeschiedenis.

Naast een team van vaste docenten wordt ieder jaar met verschillende gastdocenten samengewerkt die verhalen vertellen uit de praktijk.

Fieldtrips

Trends signaleren doe je niet door achter je computer te hangen of in een klaslokaal te zitten. Daarom ga je ook een aantal keren op excursie tijdens de minor. Tijdens deze fieldtrips maak je bijvoorbeeld een trendtour door een stad, je bezoekt een expositie of gaat op bezoek bij een trendbureau of bij een ander bedrijf dat met trendverkenningen werkt.

Toetsing

Bij de minor toetsen we je kennis en vaardigheden op verschillende manieren, via kennistoetsen, groepsopdrachten en individuele opdrachten. Je kunt de minor afronden door:

 • Minimaal 80% van de lessen aanwezig te zijn.
 • Op alle toetsonderdelen van de minor een voldoende te halen (minimaal 5,5).

Groepsopdrachten:

 • Trendlandschap, presentatie en verslag
 • Rapport trendanalyse.

Individuele toetsen en opdrachten:

 • Kennistoets signaleren
 • Kennistoets analyseren
 • Trendbronnen, presentatie en verslag (in twee delen)
 • Trendrapport en presentatie
 • Trendonderbouwing: trenddatabase en trendkaart

Literatuur

 • Delia Dumitrescu, A Roadtrip to Innovation.
 • Els Dragt, How to Research Trends.
 • Reader met aanvullende literatuur.
 
Voor meer informatie mail je naar de coördinator van de minor Trendwatching: Saar van der Spek via minortrendwatching@fontys.nl.